Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.07.2007 07:01 - Стига с този Телевизор
Автор: lemonpie Категория: Други   
Прочетен: 3071 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 10.07.2007 07:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Като ми каже някой обаче, че са казали "нещо по Телевизора", направо настръхвам. Докарали сме се до там, че на Телевизора вярваме повече, отколкото на очите си. Защото Телевизора го е казал. Телевизорът се приема като някаква последна инстанция.

Те и по вестниците пишат разни неща. Но не винаги им вярваме.

Давам пример веднага. Имах едни роднини (не ме питайте как може да си имал роднини в минало време - може), които силно се интересуваха от тайния живот на бг "звездите". Та те редовно ме осведомяваха, че "във вестника пише", че "някой си бил болен/спал с.../пил с.../бил се с..." и следваше въпроса дали е вярно. Аз нямаше как да знам, защото не им светех на тези "знаменитости". Просто вдигах рамене и обяснявах, че не трябва да се вярва на всичко, което се пише по пресата.

Който не знае, ще му кажа, че вестниците се продават основно заради заглавията. Това е т.нар. маркетинг на заглавията. На първа и последна страница се слагат най-гръмките заглавия, които да хванат окото отдалеч и да разчовъркат любопитството на преминаващия по улицата читател. Хиляди пъти съм се наслаждавала на добре пляснато гръмко заглавие, което в крайна сметка няма почти нищо общо със съдържанието на статията.

Но фактът си е факт - сеирът винаги побеждава. Народът не иска семпли заглавия. Освен това масата като цяло не иска да мисли. Ако се представя поток от сухи новини, без коментар към тях, никой няма да ги следи. Хората искат случката и емоцията около новината. Защо нещо е станало и като е станало, какво следва от това. Така се чувстваме по-сигурни. Защото някой го е помислил вместо нас. Друг е въпроса дали е правилно или не. И коя част от истината се показва.

Не си мислете, че лечението е в преминаването към новини в телеграфен стил. Възможност за манипулация пак ще има. Просто част от новините няма да излизат.

Затова, замислете се какво Ви казва Телевизора и защо Ви го казва. Със сигурност Телевизора иска Вие да си мислите нещо, което на водещия са му казали, че трябва да Ви накара да си мислите.

И спете спокойно. Някой вече е измислил всичко, което трябва да си мислите за политиката, спорта, здравеопазването, инфлацията, Козлодуй, Странджа, заплатите, ЕС...

И нали знаете, че с Телевизора няма как да спорите?

Take care...

image



Гласувай:
0



1. fkb - *"Misdirection, Stanley..."
10.07.2007 08:48
От събота насам се надявах да ми остане малко свободно време да заклейма за пореден път Телевизора.
Благодаря ти, че ми спести част от пост-а.

Значи... Никога не съм бил привърженик на телевизията. До 95-та някъде поглеждах отвреме навреме, защото още нямаше "ни жиесеми, ни интернет". После спрях тотално.

ТЕЛЕВИЗИЯТА Е СРЕДСТВО ЗА МАСОВА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ!!!
Поне бъкгарските канали са.

В събота се обаждам на мой роднина, на когото обикновено оставям пари когато имам да плащам данъци, глоби, сметки и т.н. поради изобилстващото му свободно време.
Веднага след като разпозна гласа ми ме попита:
- Ти плати ли си акта?! ЩЕ ТИ ВЗЕМАТ КНИЖКАТА!!!... (през март месец правих опити да си платя акта, ама ударих на камък.. нещо за обновена база данни ми говориха в НАП. Нямало как да стане сега.)
- Айде стига бе!!! Как така ще ми вземат книжката?!
- Ами ти не гледаш ли Телевизия?
- Не. Никога, що?
- По Телевизора казаха, че до 1 месец който не си плати старите глоби от КАТ ще остане без книжка! ПОКАЗАХА ОПАШКИТЕ ПРЕД КАТ!!!
- Ми... не съм чувал, айде утре ще мина да я видим тая работа. Чао.
- Чао.

От телефона в лек свински тръс се изнасям към PC и почва Великото търсене на информация по въпроса. Търся в статии, успоредно с това чета всички изменения в ЗЗДП, като се налага да чета и стария закон наново, защото повечето изменения са "чл.343, ал.2 да се чете ал.3 и се отнася и за мотопеди", примерно...
Отделно се свързах и с познати, изпълняващи управленски функции в КАТ. Нема такова нещо!

В крайна сметка се оказа, че изменението по плащането на глобите се отнася за глоби, съставени след влизане на измененията в сила. Не е като досега след като "ти излезе акта" да ти дадат пак талончето... Сега след като се разбере наказателното постановление имаш право да караш 1 месец с постановлението вместу талон, докато събереш парите.След този месец, ако не си платил и не си вземеш талончето - караш без книжка.
...хмм, ами опашките пред КАТ? - Ми те са от автомобилите за регистрация, не гледаш ли Телевизия? - ме осведомява познат служител на KAT :D

ЧУДЕСНО Е! Това наистина е готин начин да се събират глобите, съгласен съм.

По Телевизора обаче, не може да се разбере нищо от цялата истина, хи-хи.
И не се очудвам. Ами нали който нема нет и нема познати в КАТ ще побегне да си плаща глобите...
Поръчков ли е репортажа? = Негърски въпрос. (-:

Поздрави,
Focken' Koko Bryce

*Цитат от филма Password:sword_fish. Обяснава "как става номера" :)
цитирай
2. capish - Дааа..
10.07.2007 09:16
...Оруел добре е описал в "1984" за "ползата" от гледането на телевизия. :)))
цитирай
3. agresorr - NO TV
10.07.2007 09:25
Дам. ТV и вестници. Тъпо е. Помня по някаква случайност чух някакви новини по радиото и казаха "мъж прегази 85 годишен дядо докато пресичал". Няма да кажат блъсна, а прегази. Разлика огромна. Не казаха оцелял ли е. Нищо. Просто се опитват да те предизвикат отвсякъде. Винаги търсят най-бруталния начин за изказване на новините. Винаги търсят и най-лошите новини. Все едно народа с това се изхранва. Но да ви кажа - не са виновни само медиите. То и те хората си вярват. Виновни са най-вече хората, че ги толерират! Винаги съм била против медииното влияние итака ще си остана. Хубаво е че има доста от по-младото поколение, които са като нас. Но докога ...
цитирай
4. ianchefff - НЕ СИ ПРАВА, ЛИМОНЧЕ!
10.07.2007 10:46
МОЖЕ да се спори с телевизора!
Изключваш го и печелиш спора!

:))))))))))
цитирай
5. nik666 - докога ?
10.07.2007 10:48
Докато БТВ и Нова не им промият съвсем мозъците. Те и без това сега само това гледат, идиотски риалити предавания с рекорден рейтинг. Направо се учудвам че все още са ми оставили Discovery Channel и National Geographic по кабеларките.
цитирай
6. donichka - ianchefff
10.07.2007 11:26
е прав, това е начинът! :-)))

Друг е въпросът, че наистина "сеирът винаги побеждава", както и смъртните случаи увеличават рейтинги! Тъжно! :-(
цитирай
7. patilan - Телевзията не е само новини!!
10.07.2007 12:21
А къде оставихте Discovery..., National Geographic, Explorer. БГ шитните и аз не го гледам но за някое документално филмче винаги съм навит.!!!
цитирай
8. agresorr - Не сме ги оставили
10.07.2007 13:23
Те май въобще не влизат в дискусията - друга категория са. А и дори хич да не гледаш телевизия, като имаш интернет, можеш да си подбираш сам с какво да си промиваш мозъка. Включително рекламите.
цитирай
9. viovioi - аз съм телеман)))
10.07.2007 14:13
Но напоследък взех сериозно да се замислям дали да ги тача чак толкова.Давам един пример:Балканиадата по лека ,която е под егидата на нова.По бтв така между другото отразяват събитието.А е значимо.Как така? Същото с инициативите на бтв в подкрепа на сестрите.То бяха концерти ,то бяха мероприятия , по нова ни гък,ни-мък.Писна ми да си ги мерят с пипълметрия.Прави сте)))
цитирай
10. nait - За съжаление
10.07.2007 21:20
голяма част от хората в България разчитат на телевизията, когато формират начина си на мислене. Всички хора от селата, голяма част от малките градове, нискообразованите - за тях няма интернет, няма в-к Капитал, има само 24 часа, Шок и ... телевизията. И основно тя, защото за вестници се плаща. Остават трите големи програми - Канала 1, БТВ и Нова. Тези, които могат да си го позволят - гледат и Скат. И това са хората, които най-активно гласуват. Забравих и най-важните фактори - Шоуто на Слави и Бат'Бойко:))) Мисля, че просто трябва да се сменят поколенията. Сега е, ами... causa perduta
цитирай
11. eldorado07 - Какъвто е народът, такава е и тел...
10.07.2007 21:39
Какъвто е народът, такава е и телевизията му, едното отговаря на другото :)
цитирай
12. zemaria - Хахахахахха,
10.07.2007 22:14
класика, моме. За Deppengeschwaetz. Препоръчвам нещо по успешно, като общественополезна дейност-реене из Ю тубе из подобни http://www.youtube.com/watch?v=ZIT0I2pIG4s
цитирай
13. lemonpie - @ zemaria
11.07.2007 06:39
Най-малкото е неуместно да ме наричаш "моме", но това е проблем на твоето възпитание, не на моето възприятие. Реенето в тюбето по твоя линк издържа първите няколко такта, колкото да установя, че това явно е твоята любима музика, но не и моята.

P.S. "Хаха"-то, поставено като заглавие, ми напомня подхода за общи иронично-саркастични коментари без особен смисъл на твой колега от раздел "Политика", да нямате нещо общо?
цитирай
14. ianiv - :)))
11.07.2007 13:14
Помните ли рекламата на Еврофутбол с телевизори, летящи от прозорците? По телевизора я даваха.
Лемън, тая твоята екс-рода е казвала и: "пък Марчето от третия каза, че...". Просто има такива хора. Сеирджии. Не им се връзвай и им гледай сеира.
цитирай
15. innersmile - throw away your television....
13.07.2007 00:43
много хубав постинг..
let me hear you make decisions
without your television...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lemonpie
Категория: Други
Прочетен: 1576672
Постинги: 307
Коментари: 4097
Гласове: 30077