Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.09.2007 07:38 - Жестокостта на малките деца
Автор: lemonpie Категория: Други   
Прочетен: 3871 Коментари: 18 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Децата, по природа, знаем, че са добри. И докато не започнат да растат и да попиват от лошотията на околния свят, те остават добри. Не говоря за хилядите пакости, които са в състояние да натворят. Имам предвид онази вътрешна доброта, която не познава разликата между добро и лошо. Разликата между добро и лошо е именно въпрос на израстване и осъзнаване на заобикалящия свят и мястото на детето вътре в него. По пътя на това осъзнаване водеща и насочваща е ролята на родителите и средата.

Смешно е, но излиза, че осъзнаваш заобикалящата среда в зависимост от самата среда. Вече пораснали, искаме да моделираме своята среда след като тя вече ни е моделирала, т.е. направила това, което сме.

Детето е хомо луденс, т.е. играещият човек, който опознава света чрез ролеви игри. В тези игри се изпитват различни ситуации. Или ситуациите изпитват детето за реакция. Или детето изпитва околните за техните реакции в различните създадени от него или от други ситуации. Въз основа на резултатите от изпитванията, т.е. реакциите на околните, то си съставя база за сравнение кое е добро и лошо. Незнаейки разликата между добро и лошо, едно дете може да е болезнено жестоко.

То наранява без да знае последиците от нараняването, защото никога не е било наранявано. Нараняването в умерени количества, стъпка по стъпка, е това, което изгражда и калява психиката. Затова децата се въвеждат постепенно в света на големите. И постепенно научават за болката, страданието и мъката. И не, нямам предвид физическо нараняване. Имам предвид онези малки разочарования, които ни учат, че не всичко, което лети, се яде. И че морето не е до колене. И други такива образни изрази, искащи да покажат как и защо трябва да се трансформираме от ходо луденс в хомо сапиенс, т.е. разумният човек.

С ролевата игра се трупа опит, а след това въз основа на натрупания опит можеш да изведеш предварително заключение без да ти се налага всеки път да влизаш в нова и нова, подобна на предходната ролева игра. Защото резултатите от сходни ситуации често са сходни. От жестокостта боли, добротата създава нова доброта. Връзката обикновено е правопорционална и почти няма изключения.

И когато всеки казва, че иска да запази детето в себе си, предполагам има предвид, че иска да запази онази хвърчаща радост от балоните. Никой не иска да се учи отново да върви, да не достига ключа за осветлението, да е малък, безпомощен и зависим от големите.

Спокойно, веднъж станал възрастен, никой не се е върнал обратно в света на децата.

Пазете детето, но не си правете експерименти с нови и нови ролеви игри. Разликата между добро и лошо трябва да се е изградила максимум до 15-тата година. От там нататък говорим за чиста жестокост. А казват, че всичко се връща. И ако мога да използвам един детски лаф – колкото по-късно, толкова по-мръсно.

Ето затова е важно да бъдеш добро дете.



Тагове:   Малките,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ianchefff - И още:
27.09.2007 08:14
"Няма ненаказано добро".
Т.е., не винаги добротата създава нова доброта.
Но може би е за предпочитане.

;)
цитирай
2. lemonpie - ~
27.09.2007 08:15
Добро утро.
Да видим дали ще е добро :-Ррр

P.S. Нали знаеш, че нищо не разбирам от философия.
цитирай
3. ianchefff - Добро утро.
27.09.2007 08:20
Откъде да знам?
Аз да не съм врачка?
цитирай
4. viovioi - сещам се нещо..
27.09.2007 08:53
защо приказките за малки деца са също жестоки? Нали вълка изяжда цяла бабата,после и внучката,приказки за злодеи, лами вещици и каквао ли не? Е сега се сещам за това...Просто направих бърза аналогия на разказчето и се замислих защо са жестоки наистина? И торбалан като добавим..
цитирай
5. lemonpie - ~
27.09.2007 09:06
Защото Виовиои приказката е вид ролева игра, но разказана. Там стават лоши работи, но доброто обикновено побеждава. Изводът за децата трябва да е да бъдат добри, за да побеждават.

Но това са приказки. И във филмите става така. Доброто побеждава. Човек има нужда от илюзии. Коментирала съм го вече.
цитирай
6. candysays - Тъй е, не може вечно да оставаме Homo ludens ;)
27.09.2007 14:52
Аз лично и не искам- нямам особено афинитет към игрите... Сериозен човек съм от дете, така да се каже ;Р

Но е вярно и друго- че децата наистина са жестоки понякога... Предполагам заради преобладаването на инстинктите в тях, а не на разума или пък способността за съчувствие... Навярно просто не знаят какво правят- когато наприват убиват някое беззащитно животинче, или пускат с парашут котката от седмия етаж например... Или пък удрят с прашка врабчета и гълъби, или изтезават някоя живинка и т.н. Те и едно спрямо друго са жестоки понякога.
И това някак опира до характер обаче според мен- има си по-жестоки деца, има си и ангелчета... Трудно ми е да си обясня защо... Освен с прераждането на душите, и разликата между нивото им на развитие...
цитирай
7. анонимен - да кенди
27.09.2007 15:28
точно така е.
цитирай
8. viovioi - права си канди,
27.09.2007 15:31
има и ангелчета.Едни такива като пухчета,сладки,мили и добрички. Но има и гаднярчета. Незнам как преродени но... На една моя позната дъщерята доката беше на 2-3 годинки ми викаше" Ахайсе..ти си си гозна, ти си оша" и ме ритваше с крак по глезена и ме бута с малките си ръчички. Аз пък викам на майка и: Бе защо не си възпитаваш детето я го глей к'во е невъзпитано? А тя ми се фръцна и разсърди. От играчка е ти плачка...
цитирай
9. ianchefff - Жиожиой, значи ти казваш на майка му,
27.09.2007 15:37
че детето й е за превъзпитаване, но викаш, че всичко било в прераждането?
Хм...
цитирай
10. viovioi - не вярвам в прераждането...
27.09.2007 16:25
а вярвам в наследственноста. Всичко ни е кодирано и си го носим от самото начало. Как ще го развием и в каква посока зависи от много субективни и обективни фактори. А ти Янцеф имаш ли си изтърсаче?
цитирай
11. ianchefff - жиожиой,
27.09.2007 18:04
нямам си.
Нито търсаче, нито изтърсаче.
И версаче си нямам.

:)
цитирай
12. maradist - хубаво е да си дете ...все пак...
27.09.2007 22:49
http://www.vbox7.com/play:3ce70c44
Децата са волни и свободни,необременени. Но те ще пораснат, рано или късно ще се превърнат в зрели хора, ще се обременят от грижи и проблеми, ще носят премеждията и миналото на гърба си. Ще започнат да трупат своя товар, но в един момент може да си спомнят детските години, да си спомнят урока на детството, а той е само един и всички деца го усвояват прекрасно. Затова детството никога не тежи на възрастните хора, зрелите хора винаги си спомнят с усмивка за него, на тях им тежи само зрелият живот ...не детството. А какъв е урока на детството ли ? Вие го знаете, това е безгрижността. Децата са безгрижни, живеят ден за ден, миг за миг, не трупат товар ,не се товарят с недоизживяни моменти и недоразбрани уроци. Когато зрелият човек си спомни този урок, той го осмисля в дълбочината и пълнотата на зрелостта, която като дете не е притежавал.... хубаво е да си дете ...все пак...
цитирай
13. majkata - @ maradist,
28.09.2007 11:16
изключително е важно обаче как и кога е съзряло детето, от моя жизнен опит мога да кажа, че ранното съзряване води до хищен нрав и голяма жестокост. Информация от първа ръка с преки наблюдения.
цитирай
14. svetlan - На децата нищо не им е позволено, все ...
28.09.2007 13:01
На децата нищо не им е позволено, все някой им се кара, все на някой пречат, все не могат да излязат навън, все трябва нещо да помагат в дома, трябва да си лягат рано, да спят следобяд, да си пишат домашните / и ако не се хареса написаното - наново!/ да си изяждат закуската, да не се пързалят, да не стъпват в локви ... аааааа до безкрай! А пък през нощта не им дават осветлението да е включено, знаете ли колко е страшно и какви работи се разхождат в тези тъмни стаи?
цитирай
15. candysays - Svetlane,
28.09.2007 13:37
прав си, приятелю... ;)
цитирай
16. viovioi - *
28.09.2007 18:20
Отклонихте се от темата. А тя бе готина:))) Аз се сещам да допълня, че жестоки са със истините които ни казват. А именно: Лоша си, грозна си,мръсно е,стара си нали си приятелка на баба.Аз такива сладки лафчета съм чувала от дечица малки гаднярчета, които са ме обиждали.Въпреки че се правя на великодушна, вътрешно съм гневна и се дразня.

О Янцев първо версаче с което почваш търсаче и ети изтърсаче. В тая последователност приятел. Няма друг начин.:)))
цитирай
17. ianchefff - жио,
28.09.2007 19:59
искаш да ми кажеш, че трябва да имам Версаче, за да...
Ххахахаххаааа.
Е, ако трябва да търся в БИАД или нещо подобно, да, права си, но за щастие, нямам такива амбиции.

Това е смешката на вечерта.
Браво.
Ето, че можеш.

:)))))))))
цитирай
18. svoboda64 - Темата е сериозна:)
29.09.2007 01:18
Аз лично не познавам "лоши" деца. Само такива, които не знаят границите на човешкия свят и човешката болка. Тогава наистина се налага да им "покажеш". През живота си не съм срещала "лошо" дете: а аз съм срещала много. Има озлобени, наранени, неразбиращи, въодушевени, аутисти, увредени (във физическо-душевния смисъл, но не в резултат на собствените им целенасочени действия).

Въпреки преражданията и гените или в каквото друго изберете да вярвате, децата са отворени за съпричастност. Каквото им подаде светът около тях, такава ще бъде и "съпричастността" им. Няма такова "дете", което не е отстъпило (ако е било "лошо" или вироглаво) пред благостта на отношението към него.

Всъщност всички ние очакваме това. И тогава сме готови стократно да го дадем в замяна.

Поздрави на компанията:)))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lemonpie
Категория: Други
Прочетен: 1576937
Постинги: 307
Коментари: 4097
Гласове: 30077