Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
20.02.2007 07:33 - Има нещо гнило в БТК
Автор: lemonpie Категория: Бизнес   
Прочетен: 4302 Коментари: 23 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Още не е изминал и тригодишният ограничителен срок след продажбата на БТК и преговорите за нова сделка с българския телеком започват. Това ми се вижда малко странно. Още по-странна ми се вижда стойността, за която казват, че щяла да бъде новата сделка.

Навремето се тръбеше, че това е най-добрата приватизационна сделка на българската държава. Продадоха телекома за „малко под милиард”. Сега обаче новият собственик ще си върне парите двойно. Чудя се какво ли толкова е направил за няма три години, че да иска двойна цена. А – да. Направиха трети мобилен оператор. Но за него слуховете твърдят, че не са вложили кой знае колко пари, защото са използвали вече изградената от БТК мрежа. И инвестицията за Вивател спрямо тези на МТел и Глобул била смешно малка. Оправиха и няколко номератора в София. Пуснаха ADSL до някакво село. Все едно някой там има компютър, ама нейсе. Да не забравяме, че БТК си направи и нови и лъскави бизнес центрове. Но качеството на услугата, която предлага, и която ползваме всички ние – разлика няма кой знае каква. Телефонът продължава да си вика ти-ти-ту-ту.

В ролята на чудесен монополист на пазара – БТК успя да наложи всякакви екстри като „У дома” и „За тебе”, но колко се замислиха за финансовата страна на тези шумно рекламирани кампании. В промоциите винаги се крият едни малки черни буквички, на 2 пункта, които никой не чете.

Всъщност не е това въпроса. Стационарните телефони са единственото нещо, което всички продължаваме да ползваме независимо от цената им.

Притеснявам се за друго. Дали пък тази апетитна хапка – а е апетитна, защото в България друг телеком така или иначе няма – няма да има съдбата на вечно прехвърляното между роднини дете. За което в крайна сметка никой не поема отговорност, защото е тук временно и за малко.

И друго се чудя. След като БТК е така поскъпнала за тези няма три години, не можа ли държавата да си я запази и да я продава сега? На високата цена. Защото сега печалбата и дивидентите са за друг. И след нови три години пак ще бъде така. А ние само ще четем вестници и ще цъкаме кой колко милиарда имал. Какво цъкате? Така се правят милиарди.

image



Тагове:   БТК,


Гласувай:
0



1. copycat - Бева ли така! Веднага да се действа!
20.02.2007 09:28
Предлагама оздравителна програма:

- Да се продадат офисите и ще работят в бивши поликлиники, щото на кой му трябват лъскави офиси - какви са тия рекламни трикове.
- Да се уволнят Каризма и Бербатов, ще назначи изискана дама тип "Мара-Отварачката", която ще повтаря до припадък "БТК е монополист!", барем некой се върже.
- Да се спре Интернет услугата, щото на кой му е интернет, да се предлага услугата селски глашатай.
- Да се махне ВиваТел, защото "се говори", че така трябва.
- Ще забрани тотално на служителите си да пращат сметки по-високи от 50 лева, а ако пращат да го правят в комплект със сладки...

Накрая БТК ще си струва толкова колкото и преди 3 години, та може и по-малко.

Заемай се момиче, време не остана. :-)))
цитирай
2. lemonpie - Copycat,
20.02.2007 09:32
казано честно - не знам дали ме боли главата просто днес - но от написания коментар нищичко не разбрах. Не сме в категория забавление.
цитирай
3. killu -
20.02.2007 09:43
Къде е сега Ники Василев - Хари Потър дето продаде телекома?
цитирай
4. lemonpie - Той ли?
20.02.2007 09:47
Като ни оправи икономиката, го пратиха да оправя държавната администрация, че имаше нужда :-Р
цитирай
5. killu -
20.02.2007 10:03
Всъщност царя действа едно време като Тодор Живков - тоталитарно приятелски. Вижда те че за нищо не ставаш и те праща посланик в далечна страна. Ники Василев - суперюпито (триста бика да го е**т) понеже за никакъв чеп не става, го пратиха да оправи митниците. Вчера не видите ли забелязал колко грешно се пише по митниците. Ами от колко време си в България бе говедо че досега не го видя това.
цитирай
6. artanis - аз не виждам нищо нередно
20.02.2007 10:40
Освен изкуствения монопол на БТК (което е адски нередно), но какво е виновен собственикът на БТК, че правителството му предоставя възможност да печели много заради монополното си положение. Може би да се откаже от тази възможност в полза на гражданите, които са избрали правителството?

поздрави:
цитирай
7. nakom - БТК определено си струва парите
20.02.2007 11:17
Даже великия Ваньо Костов не можа да го хариже както трябва.Личи си преподавателя от ВИИ "Карл Маркс".За разлика от него Юпитата нямаха скрупули и обявиха фундаменталния си провал за най-голям успех.За тях наистина беше успех.След като Никито Василев не можа да подари Булгартабак на приятелите си от Бритиш-американ табако къмпани, най-после се компенсира с БТК.Дефакто чистите пари които влязоха от продажбата на телекома не бяха малко под милиард.Продадоха БТК за 230 млн.Евро.Като в джоба на новите купувачи влязоха 80 млн лв. неразпределена печалба от предишната година- това по договор.Това е най-евтиния телеком в Източна Европа.След нас е Македонския 344млн евро за 51% и Словакия - 1 милиард евро за 51 на сто.Рекордьор е Полша (4,34 млрд. долара).Сега обаче юпитата ще продават и БТК и ВИВАТЕЛ отделно за поне двойна цена и ще покажат на синия кабинет как се краде качествено.Само пълен олигофрен може да каже че в резултат на маркетингова политика или някакви си нововъведения се е вдигнала цената на БТК.Голяма кражба е точната дума, пред очите на овчедушния български гражданин.
цитирай
8. killu -
20.02.2007 11:21
Прав си nakoim ние сме за пореден път свидетели на кражба и то в особено големи размери.
цитирай
9. andreytcho - няма нужда от стационарни телефони !!!
20.02.2007 11:28
БТК може да фалира и никой няма да му пука.
цитирай
10. killu -
20.02.2007 11:38
Между другото съм говорил с човек който напусна БТК и той ми каза (не знам колко е вярно), че скоро въобще ще ги заебат стационарните. Приоритета на компанията бил ADSL и Вивател.
цитирай
11. copycat - Как да не сме. . . Ти това сериозно ли ...
20.02.2007 11:42
Как да не сме... Ти това сериозно ли си го писала.. Ако така няма какво да те боли в главата просто.

Зададе въпрос, защо е толкова скъпа, а аз ти обясних как да я направим пак евтина. Какво толкова има да му разбираш... Освен ако те боли главата, разбира се.
цитирай
12. lemonpie - Въпросът ми е:
20.02.2007 11:53
"След като БТК е така поскъпнала за тези няма три години, не можа ли държавата да си я запази и да я продава сега?"
А не как да я правим евтина.
Всякакви други класификации - особено за главата ми - са излишни.
цитирай
13. nakom - точно така е andreytcho - на теб няма да ти пука
20.02.2007 11:55
Много искам да фалира наистина за да видиш как прехвалените ти GSM и ще спрат с нея.Защото цялата наземна комуникация - от клетка до клетка се осъществява от БТК.Цялата комуникация на България, целия интернет (с изключение на сателитния), всички стратегически комуникации, и цялата мрежа за разпространение на телевизия се продадоха на цената на футболен отбор.
цитирай
14. lemonpie - @ nakom
20.02.2007 11:57
Днес си ми особено симпатичен :))
цитирай
15. alex4o - на кой му траат стационарни от БТК
20.02.2007 13:04
аз говоря само от мобилен телефон от две години, "домашния" е отдавна минало. много ми е ок. А в офиса минаваме на Орбител и дотук с отношенията БТК.
А иначе този симпатичния исландец неслучайно е милиардер, просто си качи стаойността на компанията и сега ще си я продаде на печалба - кво лошо. за него. :)
цитирай
16. artanis - lemonpie
20.02.2007 14:55
Не е честно БТК да бъде на печалба? Трябваше държавата да я запази, за да може сега да я продаде на по-висока цена?

Дори държавата изведнъж да започне да разбира от управление на телекомуникационни компании (както разбира от пенсионни фондове (Държавната Пенсионна Система) и медицински застраховки (Здравната Каса)), от тези пари нали знаеш колко ще видят хората като теб и мен?

Може би БТК трябва да се ренационализира? След това трябва да се национализират МТел, Глобул, БиТиВи, Нова Телевизия, Булгартабак, радиостанциите, фирмата в която работиш, банките, спестяванията ти, трябва да се национализират хората и тяхната свободна воля.

Тогава дори един луд като Уго Чавес ще завиди на република Абсурдистан. Не очаквах от теб (работещ човек от средната класа) това, както и да симпатизираш на хора според които свободата е социална придобивка.

get well:
цитирай
17. copycat - ....
20.02.2007 15:20
Ама караш ме и по-сериозни квалификации да правя.

Държавата щеше ли да наеме Каризма и Бербатов за рекламни лица, щеше ли да направи Вивател, щеше ли да се занимава с ADSL. Стига с тоя соц-реализъм. Държавата НЕ Е ДОБЪР собственик. Цената на нещата зависи от качеството им.
цитирай
18. lemonpie - За последните двама:
20.02.2007 15:56
Крайно време е да се научите да четете и да вниквате в смисъла на това, което някой пише. Защото любимото нещо на част от коментаторите тук е изобщо да не разбират гледната точка на автора, а просто да си пускат коментари по принцип, само и само да изразят някаква позиция. За ваше улеснение повтарям накратко:

Не ме касае колко ще спечели точно някой от продажбата на БТК. Чудя се дали компания, която е монополист на пазара, просто няма да се превърне в машинката за пари на поредния нов собственик. От това ще страдат всички, които ползват техните услуги.
Ще поясня по-късно, ако още има някой неразбрал.
цитирай
19. nakom - Мили ми алекс/четворка/о
20.02.2007 19:57
Ако БТК я нямаше да е сложила наземни линии по които да минава сигнала на гсм-а ти, щеше да си говориш още на старите цени на ем тел ем бодлива тоест - 1.80 ненатоварена и 2.60 - много натоварена.Както и да плащаш 250 лв за сим карта на промоция.И щеше да е правилно защото щяха сами да си опъват кабелите а не да плащат на държавата или както сега - на юпитата за да ползват техните.А като ти дойде първата сметка от Орбител - погледни някъде трябва да има - такса преносна среда.Колебае се между 250 и Ен на брой лева но е около 250.Това е таксата която прехваления Орбифон плаща на БТК за да ползва мрежата и.Като си пуснеш телевизора ако не си на кабеларка - и гледаш ефирни - да знаеш че всички шарят кинти на БТК заради радио-релейните им кули.Радиа, телевизии, мобилни оператори, интернет доставчици, военни,СОТ, СОД, полиция- всички са зависими от БТК.БТК внася целия български интернет както казах вече.Затова авария в БТК е авария и в Люлин Махлан или както е там доставчика ти.Ако решим да обявим война на някой - ще плащаме за комуникации на собственика на БТК.Скиваш ли какво не ти трябва на теб лично.Не ти трябва защото не знаеш какво е.Ама си плямпай де - тя личността е велико нещо.
Аз се чудя какво са направили Каризма и Бербатов пък те вдигнали цената на телекома.Копикате - имам гениална идея.Ще деля с теб защото само ти си прозряла тази гениална стратегия за увеличаване на цената на компания - ще викнем каризма да пее на горублянското ханче за една седмица, и после ще го продадем на цената на небостъргач в Манхатън.Делим рестото и си купуваме Блог.бг.А после ще купим няколко ниви в Ярджиловци, пернишко и ще викнем бербати да ги отъпче.Ще струват милиони в последствие.Няма от къде да знаеш но АДСЛ нарочно не се пусна преди да се продаде компанията защото ако бяха пуснали тази услуга в която са монополист и им носи огромни печалби, цената щеше да скочи неимоверно.Познай защо не искаха да се вдигне.Инак АДСЛ се подготвя за пускане от 2001 г.Държавата си адски права че не е добър собственик.Защото кретени гласуват за кретени които да ги управляват по кретенски.И продават икономиката ни за стотинки.И после кретените имали мнение.ББ на тези избори ще потвърди моето за умния български народ.
цитирай
20. shro - Поне се работи по въпроса
20.02.2007 21:09
В момента се изгражда национален оптичен възел, Мтел и Глобул си правят свои оптични трасета, Овъргаз също. Трудно, но ще понамалят монопола на евентуалния нов собственик. Препродажбата ще завърши, когато някоя истинска телекомуникационна компания закупи БТК. А на Николай Василев само браво, можем да му кажем. Как успя да продаде БТК по-евтино от албанския телеком, едва ли някога ще разберем.
цитирай
21. streetsmart - Мда, като редови потребител да кажа -
21.02.2007 07:48
стационарния го ползвам само когато ми падне батерията на мобилния, а АДСЛа го спрях, щото ми е двойно по-скъп от кабела при същото качество на услугата.
Което ме навежда на мисълта - БТК изгражда и поддържа инфраструктура, на която стъпват останалите провайдъри на комуникационни услуги, но почне ли да предлага нещо директно на крайния потребител, се дъни. А на nakom последният коментар ме навежда на мисълта, че БТК е от значение за националната сигурност - е, ми тогава излиза, че продажбата й си е чисто национално .... недоразумение :)
цитирай
22. mobo - nakom и shro
21.02.2007 15:12
малко инсайд инфо да ви дам.
още като приватизираха БТК, Мобилтел и Глобул увеличиха значително инвестициите си в развитието на опорна мрежа. и двете за година и половина успяха да се сдобият със собсвена наземна оптична връзка между всички големи областни градове, изградиха си и съответните сайтове за достъп от клетките и връзките на клетките към тази мрежа. по този начин всички техни връзки през мрежата на БТК придобиха стату "резервни", а не първични. в същото време няколко големи кабелни оператора (Кейбълтел, Евроком, Мсат и др)направиха същата крачка и започнаха изграждането на междуградски оптични връзки и развиха значително абонатната си мрежа.

Другата неосведоменост в твърденията ви е че целия международен информационен трафик, преминава през БТК. Не точно така. Международна свързаност имат Булгаргаз, НЕК, Нет плюс, Кейбълтел и още 3-4, за котио съм чувал от колеги и понеже не съм сигурен - няма да ги цитирам.

Уплашена малко от това развитие на нещата БТК миналата година разшири националната си оптична опорна мрежа (проекта DON, а сега DON2) и поднови инвестициите си в междуградската мрежа, която се развива и в момента.

Основната сила на БТК, която я прави обаче вкусна хапка е не опорната й мрежа, тъй като там вече не е монополист, както ви казах. това са широкоразгърнатата й абонатна мрежа и огромната материална база, които бяха продадени в комплект с компанията, като бонус. Говоря не само за сградите, където се помещават централите - имаше и огромни складове с материали, закупени за бъдещото развитие на мрежата, които след ревизия малко поизчезнаха.

от икономическа гледна точка, аз бих искал Н. Василев да обясни как компанията, която бе продадена за 230 млн евро за 65% от акциите в годината на продажба, отчете 180 млн лв чиста печалба, а следващата година от въвеждането на новото ръководство печалбата беше 30 млн лв?! Знаейки че междувременно през тази година не бе проведена нито една инвестиционна кампания, не бе завит нито един нов болт, но пък беше съкратен персонала, както и половината от подразделенията й бяха закрити. та как така, при толкова значително намаляне на разходите, изчезна печалбата?! и що сметната палата не пожела да ги одитира при такава фрапираща разлика?!
цитирай
23. nakom - може мобо - благодаря ти за инфото
22.02.2007 10:34
от 2003-та са ми последните сведения(ако си спомняш земетресението в алжир до какво ни докара тогава).От тогава съм в друг бранш.Така че благодаря за информацията.А това че в компанията не се инвестира - пределно ми е ясно.Да го прочете нио, за да си преразгледа постулатите че от частния бизнес по-добро нямало.Няма ама зависи от бизнеса.А това че продажбата на БТК е кражба - за мен изобщо спор няма.И то нагла която ние допуснахме.Имаше и кой пак да гласува за жълтите крадци.Изобщо приказка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lemonpie
Категория: Други
Прочетен: 1571985
Постинги: 307
Коментари: 4097
Гласове: 30077