Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
04.03.2008 09:54 - Изкривените граници на онлайн морала
Автор: lemonpie Категория: Други   
Прочетен: 9589 Коментари: 60 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Моралът на всеки човек има своята обратна страна, която той не показва без нужда, и доколкото е възможно я прикрива с гащите на благоприличието.“ (Г. Лихтенберг)

Понякога ми се струва, че да се говори за морал в днешно време, е малко излишно. Или поне пресилено. Защото това, което някога се е имало за здрави морални устои, днес е или тотално заличено от съзнанията, пък и поведението на хората, или е толкова изкривено, че само не може да се познае в огледалото.

Какво е морал всъщност? Моралът е система от принципи за поведение, които разграничават добро от лошо. И обикновено във всяко отделно общество, нормите на морала са съвсем различни. Трагичното обаче настъпва, когато в рамките на едно и също общество, всеки има собствена представа за морал. Това означава, че в това „общество“ морал всъщност няма, защото всеки от неговите представители си позволява свободно да интерпретира границите на доброто и лошото по свое усмотрение. Интересното е, че дори близки помежду си индивиди в рамките на същото общество, третират отделните морални категории по различен начин.

Какво може да се приеме като основополагащо за моралните принципи? Изконно, тъй като сме християнско общество, можем например да положим в основата на разделението между добро и лошо десетте божи заповеди. И най-популярните от тях обаче – не лъжи, не кради, не убивай, не пожелавай (нещата на) ближния – са подложени на огън от упор още от самото им начало. И ако единственото от тях – не убивай – продължава да устоява на проверката на времето – то всички останали неизбежно се случват в живота на всеки. И всеки пристъпва границата с ясното съзнание, че връщане назад няма. Освен на думи. Да, да, на думи всички сме праведни. Много при това. Ангелчета мили, живи да ги ожалиш.

А какво пък се случва, когато наложеният житейски морал се сблъска с проявления на чужд морал в привидно безопасната и анонимна среда, която процъфтява онлайн? И не е само до морала, ами и до свързания с него срам, свян и опит за разбиране на другия. Всъщност откривам, че една онлайн изповед за пристъпването на моралните граници (уж общи при това) посреща много по-голямо разбиране, че дори и съчувствие, а иначе в реалното общество същата би била осъдена дори не просто с вдигане на рамене, защото това не те касае, а с поне устно изразяване на несъгласието с чуждата морална граница.

Примери? Няма нужда от буквализъм. Помислете си само за десетките до стотици онлайн изповеди, които сте изчели и на които сте си помислили „колко мъка има на тоя свят“. А после сте затворили самодоволно страничката, защото това всъщност не се случва във Вашия двор и нито дори го виждате от онази камбанария, на която кацнали самодоволно веете гащите на своя си морал.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. eien - Зная само кои са "без капчица" морал /при другите има проблясъци, има
04.03.2008 10:05
повече или по-малко/:
-страхливците
-предателите.
цитирай
2. apollon - никой обществен морал не е доста...
04.03.2008 11:22
никой обществен морал не е достатъно силен - защото по-силен от него и обикновено надделяващ е егоизма и подсъзнателните подтици - тогава с безбрежния океан на неморалност се получават островчета на морал - обществото се капсулира - първия признак за разрухата в едно общество
цитирай
3. artanis - моите граници не са изкривени
04.03.2008 12:13
А се очертават от характеристиките на т.нар. западна култура. Това, че съм католик винаги ми е помагало да се разбирам с хората по света с мнозинството от които съм имал общи ценности.

Изключение правят мнозинството руснаци (без останалите живи потомци на белите), французите (без, може би някои селяни), китайците (без Хонг Конг и Тайван) и мейнстрийм частта от разни западнали народи като българите :)

поздрави:
цитирай
4. viovioi - И ти ще си събуеш гащите на благоприличието ако си лично засегната!
04.03.2008 12:41
От страни е лесно лемън, много лесно. Не ставай адвокат на лоша и пошла кауза, защото всички ни много ще разочароваш!
цитирай
5. lemonpie - @ vio
04.03.2008 12:48
Коя е лошата и пошла кауза в случая тук според теб?
цитирай
6. benoa - Пошлата кауза е
04.03.2008 13:12
че ще 'размахаш пръст' според повечето хора, което не се харесва. Хората, които описваш, повече от морала не харесват този, който го проповядва.
Убеждавам се, че повечето смислени текстове просто не са за блоговете, или поне не в този вид. Изхабяват се напразно и се размиват без да има някакъв ефект.
цитирай
7. viovioi - лоша и пошла кауза е например
04.03.2008 14:28
да защитаваш нашия Уди Алън, който посяга на доведената си дъщеря!!!! И на Деми Мур не и хареса това и заряза онзи дрът развратник.
цитирай
8. lemonpie - ~
04.03.2008 14:42
Вио, всички в този блог, които помнят повече от ден, знаят на чия страна съм била и съм и в момента.
Изрязавала съм достатъчно ясно мнението си по въпроса. Уди Алън спря да ми бъде симпатичен именно с тази си постъпка (ако проблемът днес е точно Уди Алън).
цитирай
9. benoa - Законът
04.03.2008 14:47
е опит за отражение на морала. Ситуация: влюбваш се в даден момък, но твойта майка (ил баща) се влюбва и те изпреварва, омъжвайки се за неговия татко. Рядка ситуация, но възможна.
Кое е първото, морала или закона :)
А относно кой може да ни харесва, свързвайки го с неговите действия - ресто. Едното е харесване, другото е модел за поведение.
цитирай
10. анонимен - Е Деми Мур
04.03.2008 14:50
няма нищо общо с Уди Алън. Тя беше женена за Брус Уилис.
цитирай
11. viovioi - хи-хи...
04.03.2008 14:54
така е!!!! Но нашия Брус е много груб в ЛС. Пише стихове, но ако някой го настъпи става много груб. Затова така съм се настроила днес. Получих много неприятно съобщение от нашия Брус!!!
цитирай
12. lemonpie - ~
04.03.2008 15:13
Разнасяйте си филмовите звезди на друго място, ако обичате. Или говорете за нещата с истинските им имена. Интересно на мен защо никой не ми е пратил лично съобщение.

P.S. Вио, можеш да се оплачеш с лично съобщение на blogbg.blog.bg, от където могат да вземат мерки въпросният изпращач на обидни ЛС да не продължава неприятните си действия.
цитирай
13. topblog - Част от моралните норми, особено що ...
04.03.2008 16:44
Част от моралните норми, особено що се отнася до християнството са наложени така именно за да се престъпват...

Защо?
цитирай
14. benoa - Наложени са
04.03.2008 16:49
не за да се престъпват, а защото често се престъпват.
Има малка разлика.
цитирай
15. topblog - Ето тук според мен идва разликата. ...
04.03.2008 17:23
Ето тук според мен идва разликата. Наложени са защото са престъпвани, нарушаваш ги - ясно какво следва...

Т.е. изпитваш страх от съд и чуждо неодобрение.

На базата на страха те управляват. Казват ти:
- Ако не тръгнеш с меча на кръстоносен поход няма да изкупиш греховете си и т.н.

Да ама много хора вече не ги е страх. Те са неуправляеми.

Разбира се остават и онези, които имат други възгледи относно морала. Те живеейки в съвремието, неизбежно нарушават гореспоменатите правила и изпитват непрестанен дискомфорт.

Правила трябват, но трябва и нова формулировка, за да може в държавата ни да се въдвори някакъв ред.
цитирай
16. lemonpie - ~
04.03.2008 17:33
Надявам се да не предизвикам религиозен спор сега, но специално десетте божи заповеди са дадени, за да могат хората да се научат да ги спазват, т.е. представляват система от морални, етични и религиозни норми, които те да спазват (не знам дали са им липсвали преди това или просто не всички са ги спазвали). Защото ако изключим религиозните заповеди за кумири и прочее, останалите шест, които засягат отношението към ближния, си остават валидни и днес, независимо от възможностите за по-широкото им формулиране. И да - законът е свързан с тези заповеди, защото ясно се е видяло, че само страхът от Бога не е достатъчен за непрестъпването на моралните граници. Защото "бог далееееече", но пък контролът на другите е близо.

И всъщност точно за този контрол ми беше думата. Защото понякога дори не осъждаме нещо, което иначе бихме осъдили в собствения си двор.
цитирай
17. artanis - topblog
04.03.2008 18:24
Това с кръстоносните походи не е точно така. Рицарите са били сред първите, които са убивали масово заради идея. Само че това е било преди доста време. Много по-късно заради идеи ще убиват комунистите и ислямистите.

lemonpie, това за страха от бога също е малко остаряло. Цялата идея е човек да не изневерява на това в което вярва. Защото в противен случай се чувства зле. Някои българи са тотално изперкали, защото не могат да различат правилно от неправилно. То не са продадени хора в робство, органи и наркотици.

А и става много весело когато "най-преуспелите" в България решат да се интегрират в западния свят. Тогава са едни сблъсъци на цивилизации, едни депресии, един национализъм.

Аз нямам проблем с липсата на морал у хората доколкото това не ме засяга лично (а с годините съм се научил да се пазя). Това си е техен проблем.

приятна вечер:
цитирай
18. benoa - За (твое) съжаление
04.03.2008 18:58
моралът не е самоцелна величина, която може да предвидиш. Остаряла бих нарекъл я когато хората узряли са да действат с разум. Дотогава по-добре би било да бъде догма.
цитирай
19. lemonpie - ~
04.03.2008 19:06
Артанис, развеселяваш ме. Ако това, в което някой вярва е, че целта оправдава средствата и от там - се оправдава да речем прелюбодейството, или педофилията (защото стана на въпрос в коментарите) - това не проваля ли цялата ти идея?

Ето затова има обществен морал. Общество знаеш какво е. Въпреки че упорито отричаш да си част от него.
цитирай
20. amymoss - well,
04.03.2008 20:06
Интересно! Даваш определиние за морал спрямо това кое е добро и лошо. Сами по себе си определенията за добро и лошо са твърде относителни и не е много ясно какво ще да бъде това морал щом го определяш с релативни понятия.
Не мога да ти кажа много за морала и какъв трябва да е. Аз лично харесвам библийските заповеди- ясни, прости и еднозначни. Който ги е написал е знаел с какво си има работа. Ако децата от малки се учеха да ги следват и на малко страх от по-висша сила обществото щеше да е много по-добро. когато нищо ти се набие от рано трудно го прегазваш. Не ме разбирайте погрешно аз не съм религиозна.
P.S. Морал виж етика. Етика виж морал. Така определил морала великия философ Дени Дидро в първата си енциклопидия.
цитирай
21. lemonpie - ~
04.03.2008 20:31
Amymoss, ще се самоцитирам:
"Моралът е система от принципи за поведение, които разграничават добро от лошо"
Това не означава, че налагам кое е добро и кое лошо. И да, и доброто, и лошото са релативни понятия, но нима моралът - приложим единствено към конкретно общество - не е относителен?

Иначе поизчети коментарите също, ще видиш и десетте - наречени от теб "библейски" - заповеди.

Колкото до Дидро, позволи ми да не се съглася. Етика е по-широкото философско понятие и другото й често срещано наименование е "наука за морала". Но всъщност моралът на французите е друг, та сигурно от своя гледна точка и той е бил прав, поне за времето си.
цитирай
22. artanis - lemonpie
04.03.2008 20:37
Тук съм съвсем сериозен. Всеки е свободен да прелюбодейства колкото си иска, но ако очаква моето одобрение, той/тя няма да го получи. Аз знам какво е добре за мен. За другите какво е добре, не знам.

За педофилията: не одобрявам (Знаете, че имаше няколко нашумели случая за педофилия в църквата, което е още по-гадно). За някаква блог сага, не мога да взема страна, защото не познавам фактите.

Идеята не е моя. По този начин разбирам католицизма (знам, че е малко протестантски, но това е положението). За да стигна до тук съм си говорил с много католици и за това как те приемат: изгарянето на Джордано Бруно, кръстоносните походи, инквизицията, свещениците-педофили, абортите, клонирането и т.н.

Не знам какво е обществен морал, нито имам добра дефиниция за общество. А и нямаш доказателство, че отричам да съм част от него :)

наздраве:
цитирай
23. lemonpie - ~
04.03.2008 20:45
Артанис, ето това е мисълта: няма да получи одобрение, но ще вдигнеш рамене, защото не те касае. А ако в близката си среда има педофил, ще го предадеш ли на органите на реда? Или пак ще вдигнеш рамене, защото ти не одобряваш, но нищо не можеш да направиш? Ако вдигането на раменете е твоята реакция, то тогава няма да търся доказателство, че не се чувстваш част от обществото.

Бон апети!
цитирай
24. artanis - lemonpie
04.03.2008 21:05
Може ли да ми обясниш какво те бърка ако някой прелюбодейства? Може би трябва да се обадя на религиозната полиция (а таква има в Саудитска Арабия) или на светата инквизиция? Хората са надживели тези неща. Личният живот на някой не ме засяга.

Ако някакъв педофил се навърта около децата ми (ако имам един ден), ще събера приятелчетата от квартала и ще го линчуваме (защото органите на реда са едни дебели чичковци, които си чоплят носа по цял ден като им плащат от моите данъци за това). Даже може като в дивия запад: с катран и перушина :)

chin:
цитирай
25. lemonpie - ~
04.03.2008 21:10
Ако бъдещата ти съпруга прелюбодейства, мисля, че ще те касае особено. И какво ще направиш - ще събереш приятелчетата от квартала и ще я убиете с камъни?

P.S. Прочети пак последния параграф на поста.
цитирай
26. artanis - не, няма да направя това
04.03.2008 21:27
Просто ще се разведа :)

За последния параграф: А ти какво предлагаш? Не можеш да спасиш света.

Още нещо: Според източния начин на мислене, човек не може да промени съдбата си, каквото и да прави. Според западния начин на мислене, човек е отговорен за постъпките си и трябва да взима решения през целия си живот.
цитирай
27. anallizator - . . . ключовата дума е "СЪВЕ...
04.03.2008 21:53
...ключовата дума е "СЪВЕСТ",всеки я има,но различно я използваме,оттам и различните тълкувания на нещата....
А най-простото правило е :Не прави на други(я)те това,което не искаш да правят на теб!
Просто е!
...но трудно за спазване.
"Човек,това звучи гордо,но от човек всичко може да се очаква"
цитирай
28. lemonpie - ~
04.03.2008 22:01
Артанис, предполагам, че съм успяла да замисля част от хората днес. А проявата на мисъл е първа стъпка към промяна.

Анализатор,
хора много, човеците са малко. Още от древността дирят Човека със свещ.
цитирай
29. artanis - добре
04.03.2008 22:05
ти спаси света (или поне деня), а аз бях кацнал на камбанарията си и самодоволно веех "гащите на своя си морал" ;)

хайде до:
цитирай
30. анонимен - Баси, колко съм тъп
04.03.2008 23:21
Чета, чета и нищо не разбирам... :-(

Поздрави
цитирай
31. lemonpie - ~
05.03.2008 09:38
Новакс, казала съм, че "на думи всички сме праведни", което означава, че не изключвам себе си от групата.

Колкото за себе си и помощта, която оказвам след "всяка онлайн изповед" - невъзможно е да помогнеш на всеки... в крайна сметка на тази планета живеят милиарди и дори има забравени от Бога. Прости поредното "богохулство", но дори Слънцето не може да огрее навсякъде.

Виж - за отношение - особено когато нещо интензивно не ми харесва - вероятно се е забелязало - че съм от първите, които се изправят. И никога не съм се смущавала да заявявам и защитавам позицията си, дори и с действия, когато думите не стигат. Наречи ме будител. Харесва ми.

P.S. Не съм безгрешна, дори част от Божите заповеди съм престъпвала, но тъй като съм оставала винаги в рамките на закона и съм понасяла последствията от грешките, когато се е налагало, от тук насетне само един има право да ме съди за тях, което ще бъде окончателното изпълнение на "престъпление и наказание".

Усмихнат ден!
цитирай
32. innuendo - ХАреса ми...
05.03.2008 09:55
...как всичко започна с гащи и завърши с гащи.
Тва да не е неква скрита реклама на бельо?
От всичко разбрах, че ако трябва да се търси морал, то той е скрит в гащите.
цитирай
33. frozenangel - Аз си признавам, че морала ми е малко ...
05.03.2008 09:57
Аз си признавам,че морала ми е малко оскъден.По леко с камъните...
цитирай
34. innuendo - Замразения,
05.03.2008 10:12
висулката ли ти е мъничка?
цитирай
35. enjoylife - странно съвпадение на мисли. . . :) и ...
05.03.2008 10:57
странно съвпадение на мисли...:) и аз днес, в блога си, задавах подобни въпроси. но не знам дали искам да чуя отговорите...поздрав!
цитирай
36. feq - lemonpie,
05.03.2008 11:03
Много е ценно даже точно в днешно време да се говори и пише за МОРАЛ.
Аз съм нова в блога и честно казано вече взех да се разочаровам, защото идвам от едно " Оазисче " на словото www.public-republic.com
Като чета и сравнявам и коментарите и текстовете... много неща могат да се променят!
Дано към по-добро... С оптимизъм!
цитирай
37. petruni - Онлайн морал ли?
05.03.2008 14:14
Това сигурно е нещо илюзорно също като виртуалното пространство. Сън ли е или го има?
А иначе просточко казано, всеки си има свой морален кодекс. Може би е лошо, че няма у нас общо приет такъв, а може би не е? Поздрав от мен
цитирай
38. 100jan - Интересни мисли от модератор, обвинен в плагиатство.
05.03.2008 16:00
Обвинението: http://ahmeddogan.blog.bg/viewpost.php?id=168201

Отговор няма.

Като добавим и откровено неадекватната политика на блог.бг - когато в България загинаха нелепо осем (по-късно се оказаха девет) човека, на първа страница имаше честитки за Баба Марта и блудкава поезия. А постингите по този случай и сега са някъде на опашката. Интернет морал, няма що!

И да, никога не пиша като анонимен. Въпрос на морал.
цитирай
39. lemonpie - @ 100jan
05.03.2008 17:02
Интересни мисли от блогър. Друго допълнение няма.

Плагиатство? Защото и в двата поста става въпрос за трамвай? Не ме разсмивай. Плагиатство е претенцията за авторство на произведение, което в действителност е създадено от някой друг. В този блог текстовете си ги пиша сама.

Последното ти твърдение е като развети гащи, което не знам каква връзка има изобщо.
цитирай
40. 100jan - lemonpie,
05.03.2008 17:07
няма как да сравня двата постинга - другият е изтрит. Твърди се, че го е направил модератор. Ще вземеш ли отношение?
Плагиатството е и да препишеш с минимални промени чужд текст, идея, постинг. Може и сама да ги преписваш (написваш).

Разветите гащи са намек. Не персонално към lemonpie, а по принцип. Нали за принципи (морал) си говорим все пак?
цитирай
41. lemonpie - ~
05.03.2008 17:37
Съдържанието на целия блог е изтрито. Това може да го е направил и самият потребител. Този казус не е моя работа.

Ти в плагиатство ли ме обвиняваш, че нещо не ми става много ясно?
цитирай
42. 100jan - Аз не обвинявам, защото
05.03.2008 17:43
не съм прокурор. Пък и нямам доказателства. Не съм и търсил. Просто ми направи впечатление този въпрос и реших да попитам, предвид възмущението ти от липса на морал в интернет.

И все пак, съдържанието на онзи блог изтрито ли е от модератор, или го е сторил авторът му?
цитирай
43. lemonpie - ~
05.03.2008 17:49
След като нямаш доказателства, изобщо не ми разнасяй съмненията си.

По въпроса ти - не знам и не ме интересува. Питай модераторите.
цитирай
44. 100jan - lemonpie, съмненията не са мои.
05.03.2008 17:56
Посочил съм линк, там може да се прочете чии са. Аз реших, тъй като в тази тема става дума за морал, да попитам. Публично. В твоя блог. Ти имаш възможност да се защитиш. Да отречеш. Да ме обвиниш на свой ред дори.

Нима усещам несигурност? Не, не е това. Нали? Какво те интересува, че някой си говорел такива работи... Дали не им отдели твърде голямо внимание?
цитирай
45. lemonpie - ~
05.03.2008 18:01
Ако досега не си разбрал отговора ми, по-добре се върни и чети пак.

А и принципни съмнения без доказателства има ли смисъл да коментирам? Аз се съмнявам, че блогърът Орангутан е с всичкия си. Обаче какво от това?

Лека вечер.
цитирай
46. tonito390 - .........................
05.03.2008 18:23
МОЛИТВА ЗА ХОРА ПОД НАПРЕЖЕНИЕ...

Дай ми спокойствие, за да приема нещата, които не мога да променя,
Куража да променя нещата, които не мога да приема,
И мъдростта да скрия телата на онези хора, които ми се наложи да убия днес,
Защото ме вбесиха.

И също така ми помогни да бъда внимателен с пръстите, които настъпвам днес,
Защото може да се окажат свързани със задника, който може да ми се наложи да целувам утре.

Помогни ми да давам по 100% от себе си в работата...
12% в понеделник
23% във вторник
40% в сряда
20% в четвъртък
5% в петък

И ми помогни да запомня...
Че когато имам наистина лош ден
И изглежда, че хората се опитват да ме вбесят,
Ще ми отнеме 42 мускула да се намръщя
И само 4, за да протегна средния си пръст и да им кажа да ми го духат.

АМИН
цитирай
47. 100jan - Ясно, разбрах.
05.03.2008 18:26
Би коментирала, ако имаше останало нещо от онзи блог. Явно си го чела, тъй като знаеш, че става дума за някакъв трамвай. Аз и това не знаех, защото всичко е изтрито. От кого - също не знам. И ти не знаеш, пък и не те интересува. Ти не си модератор и това не е твоя работа.
цитирай
48. lemonpie - @ 100jan
05.03.2008 18:53
Много правилно всичко си разбрал. Единственото, което не разбра, е, че ми дължиш извинение за спама и безсмислените съмнения.

@ tonito
Мерси за молитвата.

@ novax
Не разбрах кое ти е смешното. Можеш да поясниш. И да, нямам намерение нито да представям доказателства пред блог-обществото, нито пред теб.
Всъщност принципът на коментарите е да се коментират текстовете, а не техните автори. Това май ти е убегнало.

Надявам се не звуча рязко (така си говоря). Лека вечер.
цитирай
49. анонимен - лека вечер
05.03.2008 20:34
цитирай
50. lisana - Интересен постинг! Много щекот...
06.03.2008 03:19
Интересен постинг! Много щекотлива тема си подхванала. Какво е всъщност "морал"? Ще те цитирам: "Моралът е система от принципи за поведение, които разграничават добро от лошо." А какво е "добро" и "лошо"? Кой решава? Можеш ли да формулираш? Интересно защо си стеснила границите до "онлайн морала". Може би точно защото "моралът" е всъщност догма, ограничение, "насадено" ни от самото ни раждане и така от много поколения насам. Кое в първобитния строй е било "добро", мислиш? Да се нахраниш, да си на топло и сухо, да има с кого да се нае..ш /извини грубия ми език!/. За да са изпълнени тези условия, за ужас на защитниците на високия морал, убиваш! И не само зверове, ами и себеподобни! Нали се сещаш - трябва да се оцелява... По-късно се появява някой, който казва: "Аз съм син на боговете, равен с тях! Бъдете добри и ми се подчинявайте! Волята на боговете е такава!" И хората били добри - давали труд, пот, жито,... деца,... Продължавам да те цитирам: "Какво може да се приеме като основополагащо за моралните принципи? Изконно, тъй като сме християнско общество, можем например да положим в основата на разделението между добро и лошо десетте божи заповеди. И най-популярните от тях обаче – не лъжи, не кради, не убивай,..." Замисляла ли си се някога защо именно християнската църва е най-богатата институция? Не ще да е от спестени закуски, повярвай ми! Т. нар. "християнски норми" са измислени за подчинение на масите, за "богоугодие" така да се каже. И нали същите "морални" християни дълги години експлоатират /разбирай мамят, изнасилват, гаврят се, издевателстват и убиват/ роби... "Не лъжи, не кради, не убивай,..." Ако детето ми е гладно и нямам с какво да го нахраня със сигурност ще открадна! Ако неканени "гости" ми влязат в къщата и застрашат семейството ми изобщо няма да се замисля дали да ги удуша с голи ръце или не - просто ще го направя! Е, ако имам по-подходящо средство за убиване възможно е да използвам него... И кое ще е "добро"? За мен това ще е добро. Въпросът е /според твоите морални устои/ аз добър човек ли ще съм или лош? И ако аз съм "лошата" те ли ще са "добрите"?... "И обикновено във всяко отделно общество, нормите на морала са съвсем различни." - тук съм абсолютно съгласна с теб. В Тихия океан /и не само там/ има народи, които те посрещат с танци и цветя... преди да те сготвят за вечеря. Еми, различен морал, това е. И е напълно вярно, че поставен в определена ситуация, човек действа по много и различни начини. Какво остава до действията на различни хора, поставени в различни ситуации... /"... близки помежду си индивиди в рамките на същото общество, третират отделните морални категории по различен начин."/. И сега да се върна пак на "онлайн морала". Цитирам: "Помислете си само за десетките до стотици онлайн изповеди, които сте изчели и на които сте си помислили „колко мъка има на тоя свят“. А после сте затворили самодоволно страничката, защото това всъщност не се случва във Вашия двор и нито дори го виждате от онази камбанария, на която кацнали самодоволно веете гащите на своя си морал." Защо си решила, че ако някой някъде нещо е споделил непременно се нуждае от съчувствие, подкрепа, помощ и подобни? Ами ако просто му се е искало само да изкаже нещо? Кой ти дава право да се месиш в живота на околните, когато те не са те помолили изрично за това? Даже не просто да се месиш - да упрекваш останалите, че и те не са го сторили... На теб не се ли е случвало просто да кажеш нещо и единственото, от което имаш нужда е да се махнеш за известно време? Е, и такива животни има!... И накрая - "Да, да, на думи всички сме праведни. Много при това." - казваш ти. Е, аз знам за себе си, че съм правила, правя и ще правя много, много грешки. Не ми се е случвало да твърдя обратното. Ако ти си безгрешна може би се гордееш със себе си. Струва ми се, обаче, че хора, които правят грешки живеят и по-разнообразно от безгрешните, и трупат повече опит. И не, че достигат съвършенството на безгрешните, ама поне търпят развитие. Щото, ако има по-голяма "морална" смърт от застоя - здраве му кажи...

Късмет!
цитирай
51. lemonpie - ~
06.03.2008 06:21
Благодаря ти за пространния коментар, Лисана. Мисля, че си пропуснала част от коментарите, но то е съвсем нормално, и аз не бих изчела толкова.

Две основни неща:
1. Съди текста, не личността на автора.
2. Всеки случай е частен.

Успешен ден!

цитирай
52. lisana - Стори ми се, че текстът е авторски. . ...
06.03.2008 06:49
Стори ми се, че текстът е авторски... Освен това, може и да не съм права, но си мисля, че ти си човекът, размахващ назидателно пръст. А във връзка с точка 2 сякаш си противоречиш, знам ли... "... в рамките на едно и също общество, всеки има собствена представа за морал." Ти си го написала, нали не греша?...

Всичко хубаво и на теб!
цитирай
53. lemonpie - ~
06.03.2008 07:11
Даваш много конкретни примери за различни проявления на морала, затова ти и казвам, че всеки случай е частен. Често в еднотипни ситуации, един и същи човек реагира по различен начин в зависимост от обстоятелства, хора и собственото си възприятие към момента.

Текстът е авторски, да, но това не означава, че трябва да осъдиш автора. Или казано с други думи - не оспорвай идеите, казвайки "ама ти... безгрешна ли си (?)"

Нещо размаханите пръсти май не се харесват особено. Защо ли?

Anyway.
цитирай
54. lisana - :)) Не съдя, не оспорвам - само давам ...
06.03.2008 08:19
:)) Не съдя, не оспорвам - само давам различно от твоето мнение. Именно, защото всеки случай е частен, се чудя защо си възмутена, че "... в рамките на едно и също общество, всеки има собствена представа за морал" - написах го вече.

Надявам се, че авторът е поднесъл своите идеи в блога, но не осъждам никого. Всеки има право на избор - да е заблуден и обрамчен в собствените си затворени представи или да мисли и разсъждава, разглеждайки нещата от много гледни точки.

Доста наставленчески ми изглежда, затова!

Поздрави!
цитирай
55. lemonpie - ~
06.03.2008 08:22
Благодаря ти още веднъж за наставленческите коментари. И да - имаш право "на избор - ... заблуден и обрамчен в собствените си затворени представи или ... нещата от много гледни точки"

Приемам мнението ти като съществуващо, но не се опитвай да ме убедиш в него. Няма да си сменя поста, позицията или каквото там не ти харесва.

Приятен ден.
цитирай
56. lisana - Ще се посмея още. Разбирам, че ка...
06.03.2008 08:35
Ще се посмея още. Разбирам, че каквото и да кажа... :))

Be happy!
цитирай
57. lemonpie - ~
06.03.2008 08:43
Е, най-сетне постигнахме съгласие. Both happy, right? :Р
цитирай
58. furiae - ...
06.03.2008 08:52
Свършихте ли?
цитирай
59. benoa - lisana, не си сама
06.03.2008 09:01
и аз ще се посмея. На хаотичните ти доводи от първобитната ера през мрачното средновековие та до страните в Тихия океан :)

"Моралът, както и законът, могат да бъдат приложени само към определено общество"

Смешни са ми размислите тип проф. Вучков. Християнския морал е в устоите на съвременното западно общество, Ако лаиците да не виждат връзката. Само моля не отговаряйте сега с морала на марсианците от "Войната на световете".
цитирай
60. luben - Taка е
06.03.2008 15:05
не прочетох коментарите, щото са много, а някои - прекалено дълги. Мисля си, че си е така - в края на краищата си изграждаме един "собствен" морал, който считаме за правилен (и вероятно е така - просто според вътрешните представи за това) и се опитваме да го спазваме.

Понякога този морал търпи развитие, но като цяло се люшка около едни и същи наши си рамки. Струва ми се, че проблемите идват, когато го нарушаваме този морал и измисляме оправдание. И освен тъжно, това е проява на слабост. А уж сме все силни.

Все пак ми се струва, че обществото и повечето хора не са напълно аморални - даже според техните критерии за другите (а те са ... ужасяващи...ако се направи сравнение с критерия за себе си).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lemonpie
Категория: Други
Прочетен: 1571943
Постинги: 307
Коментари: 4097
Гласове: 30077