Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.11.2008 10:34 - План за превземане на София
Автор: lemonpie Категория: Други   
Прочетен: 6632 Коментари: 37 Гласове:
0

Последна промяна: 12.11.2008 10:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
София е едно "прекрасно" място, в което можете да откриете какво ли не. В забързаните делнични дни основното, което може да се види по улиците, наред с боклуци, "умрели риби*" и неизпълнени обещания, са задръстванията.

Сега да не си помислите, че не си обичам града. Напротив, обожавам го и при перспективи за живот на друго място, първата съпротива, която се ражда у мен, е, че всъщност трудно бих живяла без хаоса на ежедневното придвижване. И тук иронично ще отбележа, че София не ми е роден град, но това не ми пречи да го чувствам свой дом.

И точно защото е мой дом се питам защо са достатъчни 70 автобуса, за да се спре живота на града. Очевадно е, че не съм пострадала от задръстването. Но също така е очевадно, че и голяма част от хората работят в центъра. Искате доказателства? Градският транспорт сутрин отива към центъра пълен, а обратните му маршрути се радват на комфорта от 3-4 пътници. Замислих се днес, че скоро не са ни увеличавали цената на билетчетата, но пък за сметка на това въведоха електронна система за отчитане в част от градските средства за придвижване, която първо се въведе в експлоатация със закъснение, второ е често срещана картинка да не работи тук и там. А където работи, има интересно явление. По-възрастните хора не й вярват, защото навярно си мислят, че ще им изпапа стотинките и нищо няма да им пусне в замяна. Оценката за опитите да ни похарчат парите от билетчетата е повече от Слаб 2, защото все си мисля, че в замяна на билетчетата трябваше да се мисли за модернизация на самите превозни средства. Уви, само аз си мисля явно.

Да се върнем на плана за превземане, защото иначе мога да се разводня безкрайно в разни странични проблеми.

1. Няма да се плащат заплати на работниците в "Кремиковци", а те ще задръстват центъра на София всеки ден докато:
а. на софиянци не им писне и не започнат да ги замерят с домати;
или
б. докато на кремиковчани не им прелее и не запалят държавните учреждения;

2. Няма да правим нищо за модернизиране на движението, т.е. никакви ограничения за движение, свободен паркинг по тротоарите, спиране на строежа на метрото и прочее мерки, които няма да са трудни за изпълнение, защото просто изискват да не се прави нищо съществено, което е факт и в момента.

3. Хубаво е фирмите за чистота също да направят една стачка, защото концесиите са безумно ниски, идва зима, няма да чистят и снега, а пък на работа всеки ще ходи както намери за добре, най-вероятно с луноход и лопата на рамо.

4. Няма нужда от повече мерки. Достатъчно е да се заринем в боклуци и задръстване, за да продължат да ни обещават как всичко ще се оправи, а ние да продължим да им вярваме.

И на фона на всичко това се питам защо никой не го е грижа за ред неща:
- за бащата на блъснатото от Стависки момиче, който е проиграл парите на комар.
- за смешките с "топлото", всеки момент чакам някой да каже "момиченце, дай си ми зъбките".
- за абсурдността на вечните обещания за това и онова, които обаче всъщност излиза, че ще се сбъднат и то евентуално за моите (неродени) деца.
- за обясненията как сме в световна финансова криза и затова всички ще изядем дървото и то при условие, че последното определение, което може да се даде за родната икономика е "финансова икономика".
- за усещането, че откакто се помня, сме в "преход" и "криза" и трябва да се вземат "мерки".

На фона на това Станишев си прави регистрация в сайт за запознанства, щото всичко Мара втасала, та сега ще се дири и булка за Сергейчо. Сакън, той сам не може да си намери, дайте да му помогнем.

Всъщност няма нужда да превземаме ни София, ни България, защото няма кой да ги пази. Защото всички си мислят, че още се движат в коловоза към "светлото бъдеще".

-----
*Умрели риби = хора с празни погледи



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viovioi - Пак ли някой трябва да Ви напомня...
12.11.2008 11:05
че София не е България? А просто е един град от държавата. Не са ми импатични проблемите на софиянци, дори наппротив твърде са ми безразлични. Това да събирате фокуса на внимание на жителите на цялата държава е несравнимо нахалство. Всяка вечер новините ще ми клепат Фофия това, фофиянци онова..Дреме ми на хурката. В Прованса е споко и рай за живот.
цитирай
2. lemonpie - ~
12.11.2008 11:09
При условие, че в София има 2 милиона от 7-милионна държава, нормално е да заема централно място както в информационния поток, така и в хурките из т.нар. "прованс".
цитирай
3. thomas - @lemonpie
12.11.2008 11:39
Ти ма'ни двата милиона, ами замисли се каква част от БВП излиза от София... Чудя се дали изобщо още е рентабилно да се поддържат обществени структури на повечето от останалите места (изключвам още 2-3 града, които заедно със столицата общо правят над 50% от всичко в държавата и като население, и като бизнес, и като събития, върху сигурно по-малко от 10% от площта й). А че живот извън тези места всъщност няма, това viovioi просто няма как да разбере, уви...

И аз всяка сутрин гледам задръстванията. И участвам в тях дори. И впрочем колкото и да се опитвам да си оптимизирам пътуването, защото мога да си позволя да пътувам не заедно с всички, тапи все има. Напоследък даже не само през седмицата, не само и в събота, ами даже и в неделя. И вече имам теория за това кои са основните им причинители. Очаквайте пост по въпроса тия дни :-)
цитирай
4. to4ka - . ...
12.11.2008 12:01
Vsi4ko hubavo, no ne trqbva da se zabravq ot kade si tragnal...Sofiq ne e "tvoqta Sofiq" i nikoga nqma da ti dade onova,koeto bi ti dalo rodnoto mqsto ( v pove4eto slu4ai). 6to se otnasq do pari- super Sofiq! ...6to se otnasq do zdrave i nervi- da jiveem ostanalite 5 miliona :)
цитирай
5. lemonpie - ~
12.11.2008 12:04
Томас, чакаме да видим.

Точка, не знам дали аз имам проблем с разбирането на коментара Ви или Вие имате проблем с изразяването на основната си мисъл.
цитирай
6. viovioi - Джингиби се е събрал с едни изтрещялници ..
12.11.2008 13:39
и резултата е налице! Какво друго да добавя освен, че и аз имам една теория и най-скоро време ще я разгърна.
цитирай
7. sisithebest - айде всички да си разгръщаме теориите
12.11.2008 13:59
и да си останат само теории на лист...даже виртуален лист... и накрая нищо по нито един от проблемите на България... ей това ни трябва, още мислители и никакви дейци :(
евала , хора...
цитирай
8. lemonpie - ~
12.11.2008 14:04
Благодаря, най-доброто-сиси.
цитирай
9. krassko - lemonpie целият отбор коментиращи
12.11.2008 15:12
сте на светлинни години от реалността.

Населението на София надхвърля 2 200 000
работещи в строителството 400 000
работещи от съседни градове 400 000
от страната за 1 ден 200 000

Самоков, Перник и Своге са "спални" на София, защото повече от половината трудоспособно население работи в столицата и пътува ежедневно.

Градския транспорт се ръководи от некомпетентни и некадърни хора. Транспортните фирми дават рушвети, но си връшат парите като не изпърняват задълженията си. Последното "нововъведение" е да не отварят предната врата.

Задръстванията от протестиращи транспортни средства се разчистват с булдозери. Кмета нали ходи в Израел, защо не обмени опит. Защото това е тероризъм, някой да ти прегради пътя, защото не си е получил заплатата.

София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе - това е България. Останалата част са провинциалисти - Анонимници и както в блога трабва да има опция в избирателния закон да им се отнеме правото да гласуват. Последното разбира се е шега за да се усмихнете малко.
цитирай
10. rummi - надявам се, че няма да се стигне
12.11.2008 15:34
до замерване на протестиращи с домати. ако някой има излишни - да замеря правителството. или има и хора на различно мнение?

да, има задръствания, както във всички по-големи градове. била съм "участник" само в задръствания във Франция - там населението се движи бавно и тържествено и спира на всички светофари, но без този елемент на изнервеност както тука. тук всички са нервни някак.

минавала съм отсечката от Народната библиотека до Попа за 40 минути. както и подобно разстояние в Гренобъл, например, за 1.30 часа. е, тук през цялото време натискаха клаксоните, а там - не.

сигурно има начин да се облекчи движението и рано или късно това ще стане. но докато има задръствания, малко толерантност към останалите и грижа за собственото спокойствие няма да навредят никому.
цитирай
11. thomas - @rummi
12.11.2008 15:59
Има известна разлика в задръстванията на запад и у нас. И тя е основно в това, че там имаш АЛТЕРНАТИВА. Удобен, бърз и редовен градски транспорт, който се движи с постоянна скорост и независимо от задръстванията. Ако бързаш - ходиш с него. Ако ще пренасяш багаж или ще правиш голямо пазаруване, тогава ще си вземеш колата. Даже и в Истанбул, който е изобщо не ми е идеал и е по-зле и от София като задръстеност, има "метробус" (където още си нямат навсякъде истинско метро). Та за него са отделени централни части от булевардите и той си се движи по тях без никаква възможност автомобили да влязат по неговото трасе - точно както един влак би се движил. За системата на локалните влакове в Германия - просто да не говорим. А при нас имаш следния избор - да пътуваш в ужасен градски транспорт (нередовен, претъпкан, пълен със смърдящи пенсионери и всякакви дегенерати), да ходиш пеша по гадни или никакви улици, да караш колело и да дишаш ужасни изпарения и да рискуваш да те блъснат онези с колите, или да караш кола в задръстванията. Е това не ми звучи като наличие на алтернатива, нали?
цитирай
12. krassko - rummi
12.11.2008 16:18
Проблемът е в безумието на хората, които ни управляват. Преди две години социалните служби направиха служебно дебитни карти на инвалидите от общините Изгрев, Слатина и Искър. 12 000 дебитни карти, вземяха си "законния" рушвет от 2 400 лв ,но защо трябваше да разкарват тези инвалиди през три общини в четвърта да си получат картите? За картите си инвалидите "припкаха" до Красно село.
Може да Ви се струва невероятно, но администрацията безмислено разкарва из града стотици хиляди души ежемесечно. И това е защото политици като ББ назначават хора от улицата.
цитирай
13. krassko - thomas
12.11.2008 17:53
Преди повече от две години съм предложил картите с намаление за пенсионери да важат от 9 до 15 часа, но предложението не се приема и хората не могат да отидат на работа спокойно от тях. Ако се размести и работното време с по петнадесет минути, транспорта значително може да се облекчи. Но за това трябват професионалисти, а не пенсионерани полковници.
цитирай
14. rummi - за градския транспорт наистина
12.11.2008 20:10
трябва да настояваме да се превърне в бърз и цивилизован начин за придвижване. аз не смея да го ползвам от години.

за личната хигиена на пътуващите само не знам могат ли да се вземат мерки.
цитирай
15. temerut - Дреме ми!
12.11.2008 20:25
Първо името на "статията".
"План за [b]превземане[/b] на София... Кой ще я превзема? По принцип, превзема се нещо чуждо. Но се съмнявам, че някой извън страната му пука за София. Остават ... хората от провинцията. И те ще ви превземат? Нима те не са българи като вас?! Толкова ли са ви чужди?
Еееех, това елитарно отношение и отчужденост спрямо провинцията! А после се чудите, защо не ви харесват...

"...замисли се каква част от БВП излиза от София... "
И какво точно "произвежда" София?! (освен бюрокрация)
Да, София генерира БВП. Но този продукт е непроизводствен, а от сферата на услугите. Другата причина е, че повечето фирми се регистрират в София, защото там е всичко, целия административен апарат. Фирмите функционират в столицата, там си плащат данъците, там уж реализират "продукт", но производството им не е там.
цитирай
16. thomas - @rummi
12.11.2008 20:53
За хигиената. По принцип могат да се вземат мерки. Даже няколко вида. Ама няма да стане лесно, поне не и у нас. Защото тук не е прието никой на никого да прави забележка за каквото и да било, докато в държави като Германия това е желязно правило - спомням си, че в една сауна на доста хубав фитнес клуб, като ме видяха, че съм нов, някакви почиващи си между сеансите възрастни хора директно ме попитаха "ама ти взе ли си душ, преди да влезеш в сауната" (взел си бях, но те предпочитаха да попитат, и то тотален непознат и чужденец, за да са сигурни, че никой вътре няма да капе друго, освен свежа пот, а и последното - само върху хавлията си, на която там се стъпва дори и с краката, за да не се променя цвета на дървото) :-) Разбира се, градският транспорт не е сауна в изискан фитнес клуб, така че сравнението е малко пресилено, но в Германия и в него практически не може да ти се случи някой да мирише, въпреки че се случва да се качват клошари или пияни хора. Според мен точно защото гражданската съвест е на нивото, при което хората са нетърпими към нарушенията на другите и ги коригират, ако се налага, а ако това не помага, просто уведомяват когото трябва.

Точно така, и аз не смея да го ползвам от години. Този у нас, имам предвид. Навсякъде по белия свят, където ходя, го ползвам с удоволствие. Така правят и много други съвсем нормални чужденци, често дори и сериозни бизнесмени. И впрочем тук успя да се развие дори нещо като СРАМ от това да се возиш на градския транспорт - нещо, което го няма в нито една бяла държава. Около миналата нова година в Лондон с мъка успях да убедя една позната от Бургас, че няма нищо срамно в това да се придвижваш из града с метрото. Нейната реакция в началото беше от типа на "моето ниво е много по-високо от това". И това бяха думи, излизащи от устата на един обикновен служител в агенция за недвижими имоти. Явно нейното ниво беше много по-високо от онова на служителите на банките в лондонското сити или на лондонската борса, които си ходят на работа с метрото (и имат най-грамадната и красива станция, която съм виждал). И не се гнусят да се возят на градския транспорт, въпреки че доходите им сигурно са над 20 пъти по-високи от нейните.
цитирай
17. thomas - @temerut
12.11.2008 21:27
Много подходящ ник си си сложил. Отива ти! :-)

Превземане... ако си позволя на анализирам какво е искал да каже авторът, под превземане се има предвид "вземане на властта". И доколкото познавам автора, той е един от онези, които никога не си позволяват да кажат, че София е само за софиянците. Аз също не съм от тях.

За БВП. Страни като Тайланд, Виетнам и Индонезия произвеждат повечето от маратонките по света. Но оборотът от маратонки не е там, а в САЩ и Европа. Така че по-голямата част от тяхната стойност се формира на второто място, въпреки че цялото им производство става на първото. Та кое е по-важно според теб за БВП? Дали произвеждаш маратонките на всяка цена или дали намериш как да свалиш от гърба на потенциалните им клиенти възможно най-много кожи?

Същата работа и със София. Няма производствен и непроизводствен продукт, има продаваем и непродаваем.

Що се отнася до довода, че фирмите се регистират в София, защото там е "целия административен апарат", би ли ми пояснил с какво това е предимство!? Напротив - фирмите се регистрират там, защото първо там има най-богат избор от сравнително читава работна ръка (пак недостатъчен, но все пак най-добрия, който страната може да предложи), и второ, защото там е най-големият пазар. Иначе естествено, че който успее да си дефинира предмета на своя бизнес достатъчно ясно, да го раздроби на прости и ясни операции, с които могат да се справят и взети направо от гората хора, първата му работа е да си премести производството някъде "на село", където земите и сградите са много по-евтини, заплатите са много по-ниски, а администрацията много по-слабо му диша във врата (да, точно така, близостта на администрацията е много повече недостатък, отколкото предимство).
цитирай
18. temerut - И кой е тръгнал да ви превзема вла...
12.11.2008 22:07
И кой е тръгнал да ви превзема властта? Коя власт по-точно? Властта над София, т.е. кметската и общинската... чудя се как още има желаещи да оправят бакиите, сътворени от последните 2-3-и повече местни управления.

Не приемам довода ти за БВП. И защо намесваш маратонките? Първо, те са точно материален продукт. Второ, формираната на външния пазар стойност не е от значение за БВП на съответната страна. Защото в тази стойност влиза не само производствената стойност и печалбата, но и транспорт, складови разходи, разходи по реализацията, надценки и т.н. Всичко, добавено към стойността на продукта от момента на изнасянето му от страната няма никакво отношение към БВП на тази страна. Така че доводът ти е несъстоятелен. Няма да коментирам съотнасянето му към София, предвид неговата несъсътоятелност. Само ще добавя, че няма как да стане продаваем непроизводственият продукт на столицата, ако го нямаше този, който да го купува, т.е. провинцията.

"В какво е предимството на близостта до адмистративния апарат?" Надявам се да питаш заради спора и за да си намериш аргумент. Няма начин да не виждаш предимството в близостта на административната част на една фирма до административния апарат на държавата, който издава необходимите за дейността на фирмата документи. Освен администрацията (тези документи могат и се издават от местната власт) в столицата има и неадминистративни лостове на въздействие. Използването им не е коректно, не е добра бизнес-практика (предполагам се сещаш какво имам предвид), но всеки който може, се възползва. Останалите се стремят да станат от можещите.

Богатият избор на работна ръка е вторичен продукт, формиран от вече създадената централизация. Т.е. не е причина, а следствие.

"...прости и ясни операции, с които могат да се справят и взети направо от гората хора..." Ето, точно това отношение визирах. За някои хора всичко извън София е село и гора.

П.П. Психоанализа на база ник е несериозно занимание. За твое сведение, не че ти е работа да го знаеш, никът ми е намигане към едно момиче и го избрах минути преди коментара. Използвам истинския си ник за по-сериозни дискусии.
Пък ти ако искаш, продължавай да разкриваш особеностите в характера ми, опирайки се на почти случайно избрана дума.
цитирай
19. thomas - @temerut
12.11.2008 22:46
Никой не се вълнува от бакиите за оправяне, както виждаш. Единственото, за което на хората им трябва властта, е да прибират, докато оправят или се правят че оправят някакви бакии...

Маратонките са чудесен пример защо провинцията няма защо да се тупа в гърдите, че ни храни, защото всъщност всеки прави това, което може, продава го, за колкото са склонни да му го дадат, и се надява, че може да е полезен и на някого. Маратонките участват в БВП-то на страните, в които се произвеждат, на цена от 5 долара. А в БВП-то на САЩ - по цена от 55 до 150 долара. Така че въпреки че едва ли не целият труд по създаването им да се случва в бедните страни от Източна Азия, те от това не стават по-богати, а просто успяват да вземат нещо и за себе си от цялата баница.

Близостта на административния апарат... Не си ли се замислял, че колкото по-далече си, толкова по-малко те контролират и с толкова по-малко ограничения си длъжен да се съобразяваш. И впрочем, изобщо не си прав, че въпросният апарат си няма служби и по места - никой няма нужда да се разкарва до София за нещата, които описваш. Само дето на местно ниво нещата са много по-"лабави" и още по-корумпирани, така че всяка фирма там може да си развява коня далеч по-добре, отколкото в София.

Богатият избор на работна ръка идва от две неща - по-високото заплащане, което привлича нови кариеристи тук, и по-високото ниво на образование и култура, което се среща сред хората, израснали тук (повече театри, концерти, по-малко облъчване със "сръбско" и чалга и други подобни). Да, факт е, че работната ръка извън София като цяло - винаги има изключения - не е на същото културно, образователно и професионално ниво. Впрочем така е по цял свят - нищо ненормално и нищо обидно не виждам в това. И също така по цял свят производствата, след като се "смелят" и разбият на прости, лесни за усвояване и контролиране операции, се "занасят" до най-малко компетентните хора, които все пак могат да се справят с тях, така че в резултат да излиза добър продукт. Това е напълно естествен процес с цел понижаване на производствените разходи. По същата причина маратонките се шият във Виетнам, Тайланд или Индонезия.
цитирай
20. artanis - За София, транспорта и другите градове
12.11.2008 23:11
Скоро си бях в моя град - Пловдив. Съвсем различни лица, съвсем различен начин на живот.

И моите уважения към новите сноби, но когато отидох на пазара в Пловдив, си купих мед, който е правен в Харманли. Предпочитам го 100 пъти пред захаросаната глюкоза правена в София и шербета произведен в Пловдив.

Докато пловдивчаните се разхождат, почиват си и водят интересен социален живот, столичаните тичат в кръг изнервени и по Нова Година отчитат, че безвъзвратно са загубили още една година от живота си.

За транспорта е ясно: докато метрото е просто една от многото корупционни схеми, хората само ще стоят и ще се вайкат по блоговете как тук било така, а там - онака.

И последно, София и 100 хиляди жители да стане, пак пловдивчаните ще са виновни заради боклука, перничаните - заради задръстванията, а жителите на село Х - заради лошото управление.
цитирай
21. rummi - аз за себе си съм затворила "главата"
13.11.2008 11:08
за София, кореняците и "пришълците".

всеки един от нас има възможността да пътува по света и да намери работа и дом където си пожелае. с очакването да бъде приет там като човек, направил свободния си избор. ако не топло, поне доброжелателно.

не виждам защо София като един от всичките места за живеене и работа в света да прави изключение.
цитирай
22. lemonpie - ~
13.11.2008 11:43
Не разбирам защо подобни теми винаги се израждат в противопоставяне между София и останалата част от България. Навярно причината е, че типично сме свикнали да се заобикаля основния проблем и да се търсят отвличащи вниманието алтернативни спорове.
Ако си облечен добре и скъпо, това не значи автоматично, че си добър човек. По същия начин месторождението не определя качествата на човека. Дори мисля, че доста от дошлите от провинцията и успели да се наложат в София, са далеч по-отговорни, инициативни и решителни от т.нар. кореняци.
цитирай
23. temerut - Култура?!
13.11.2008 21:53
"провинцията няма защо да се тупа в гърдите, че ни храни" Да съм казал нещо такова? Само посочих, че столицата е столица, защото я има провинцията.

"...по-високото ниво на образование и култура, което се среща сред хората, израснали тук (повече театри, концерти, по-малко облъчване със "сръбско" и чалга и други подобни). ..." Тук бих се присмял, ако не беше неприлично.
Израслите в София се скъсват да ходят по театри. Самото присъствие на театрите облагородява софиянци, тъй като подобни сгради имат свойството да заразяват с култура преминаващите покрай тях. Излъчват своево рода "културна радиация" :)

Липсата (или по-малкото присъствие) на чалга... Тук вече ще се разсмея, колкото и да не е прилично. Някои столични ВИП-ове споменават от време на време в ефир, за определени модерни и култови заведения, които се различават от селските чалготеки само по цените и привидната култура на посетителите.

lemonpie, спорът всъщност не е София срещу провинцията, а софиянци срещу провинциалисти. И е подхранван от неоправданото самочувствие на някои индивиди, които могат да изтъкнат като свое качество единствено адреса си.
"Дори мисля, че доста от дошлите от провинцията и успели да се наложат в София, са далеч по-отговорни, инициативни и решителни от т.нар. кореняци." Респект.
цитирай
24. artanis - София
14.11.2008 13:02
е един боклук увит в цветна хартия. Който не го забелязва или е сляп, или е идиот. Обаче това изглежда удря по-простите столичани по самочувствието и вместо да помислят как да си решат проблемите, все някой друг им е виновен.

Да, аз съм пловдивчанин (провинциалист както казват), но ще гледам шоу и ще се забавлявам как падат цените на имотите в София от първия ред. За тези, които ще отрекат, че ще има спад, нека си помислят за борсата и петрола, а и същото шоу вече го гледах в туризма тази година (другите мега отворени).

Хубавото е, че хората, дори по-простите столичани, вече знаят, че нещата не могат да останат същите.
цитирай
25. guinness - откога разправям България да се
14.11.2008 14:27
даде на концесия на Швеция - срок на концесията в България е 35 години - сигурна съм че ще се оправят шведите с кочината ни. Всички ползи, приращения и подобрения за сметка на Швеция, остават за нас. Току виж, прилепим и някой друг добър навик (извън фиркането, в което НИЕ сме най-добри, разбира се!!!)
цитирай
26. thomas - @artanis
14.11.2008 15:04
Нищо различно от това, което казваш ти, не бих казал и аз за София. И все пак, България няма как да ти предложи нещо по-добро. Вън от тези няколко града, в които има живот, в другите съществованието трудно може да бъде наречено така (като изключим, че съществованието е по-спокойно, а това все пак е някакво предимство).

И къде видя някой от нас да говори, че някой друг ни е виновен!? Къде видя и някакво самочувствие. Само че простичък факт е, че културата, дето и в София все по-трудно се забелязва, на много други места просто отсъства. Образованието - и то.

@guiness
Защо такава идея няма да се реализира, сещаш ли се? Защото от нея не може да се пълни гуша. Така че няма да има даже кой да ти организира един референдум, даже и шведите да се натискат за концесията! :-)

@temerut
Лесно ми е да отговоря, че по заведенията, които споменаваш, ходят предимно хората, дошли от провинцията или техните наследници (вече има и такива на възраст за подобни места). Дори няма и много да греша. Само малко - дотолкова, че има и софиянци, които се поддават на чалгата или поне се съгласяват да я приемат. А културата наистина е привидна. Ако беше истинска, просто на тези хора сърце нямаше да им дава да стъпят там. Познавам доста такива, познавам и такива, които си казват "е че какво толкова" и се предават.
цитирай
27. guinness - към thomas
14.11.2008 15:30
:))) развали ми настроението! добре че не си ми съпруг :)))))
цитирай
28. lemonpie - ~
14.11.2008 15:57
Гинес и Томас, още малко ще се вземетe, а може да си осиновите Артанис. Като си представя какъв купон ще бъде, направо паднах под бюрото от смях :D
цитирай
29. анонимен - свободата, санчо...
14.11.2008 19:10
... е на върха на копието))))
да не ти пука, захващай се със знамето, прекръсти се на Райна Княгиня и готово))))
аз, поради неумение да яздя кон ще дойда с мотора - хвърковата чета ще си спретнем)))
а томас ще го вземем да ни описва, че може - направо ще е захари))))
цитирай
30. temerut - @ thomas - предсказуемо
16.11.2008 10:45
"Лесно ми е да отговоря, че ..."
Лесно е нали!?
Винаги са (ви) виновни "приходящите софиянци". Все те са отговорни за лошото впечатление, което някои от вас оставят. "Кореняците" са културните космополити, които снизходително гледат на външните и с кротка насмешка ги осъждат в мислите си. А "новите" са тези, които отблъскват с поведението си, които се държат пренебрежително с всичко, що не е софиянец...
Никога "не сме ние", винаги "са те"...
Нали така ? ;)
цитирай
31. thomas - @temerut
16.11.2008 17:24
Е какво, ти не си съгласен, че чалготеките се пълнят главно от онези от придошлите селяни, нямащи намерение да се възползват от това, че са попаднали в място, което все пак има културни традиции над онова, в което са си грухтяли доволно до момента? И вместо да попият нещо от тях, предпочитат да си пренесат мегдана тук?! Както казах, нито всички от провинцията са такива (но все пак много са), нито всички софиянци остават на нивото, което предполага произхода им. Но то сигурно и не всички политици лъжат,и не всички цигани крадат, и не всички лъвове ядат хора, ама все пак заради мнозинството на всичките им се носи лошата слава.
цитирай
32. temerut - тц, тц, тц...
17.11.2008 06:44
Не схвана сарказма. Или не пожела да го схванеш.

Да оставим чалготеките настрана, да приемем, само за да не засилваме разговора само в тази посока, че си прав.
Но като ти прочетох последното мнение, в мен възникна един въпрос (имам предвид третия, първите два са риторични):
Само селяни ли идват в София?
Няма ли граждани сред тях?
Или и ти си от тези кореняци (ако изобщо си кореняк, познавам хора, които станаха "по-големи католици от папата" за някоя друга година), за които всичко извън София е село, всички в провинцията са селяни... и заради които спорът София-провинция е още жив?!
Не ми отговаряй, няма нужда, то си проличава в мнението ти. Дори само последното е достатъчно:
"придошлите селяни" (лелеее, каква вълна придойде, ще ни удави), "място, което все пак има културни традиции над онова, в което са си грухтяли доволно" (има български градове с по-стара култура от софийската, но за истинския кореняк и те са кочинка с грухтящи селяни), "софиянци остават на нивото, което предполага произхода им" (ето го, най-сетне - самото месторождение като най-важното достойнство на говорещия, толкова ли няма с какво друго да се похвалиш?!)...
Както казах, може и да не ми отговаряш. След последното ти мнение едва ли ще промениш впечатлението у мен.
цитирай
33. thomas - @temerut
17.11.2008 11:50
Както вече ти казах, наистина си темерут :-)

Как можа да ми извадиш така грозно от контекста част от израза "НИТО всички софиянци остават на нивото, което предполага произхода им", за да остане само "всички софиянци остават на нивото, което предполага произхода им"?! Или просто не успя да проследиш цялата мисъл?

По-горе казах кои още места у нас могат да се нарекат градове - те са само 3-4. Останалите са или мъртви градове, или претопени от селата. Или ще ми кажеш, че в Ямбол, Плевен или Свищов има стара интелигенция и кипящ културен живот? Ми не, няма културен живот. Няма и кина дори на повечето места. Просто мащабът не го позволява. Културният живот там отдавна е фалирал, защото нито има достатъчно хора, които да проявяват интерес към него, нито те са толкова "дашни" като онези, които си плащат питиетата в чалготеката в името на първичните си инстинкти.

Аз съм роден в София, родилтелите ми също, а може да се каже, че и техните родителите са преживели целия си съзнателен живот в София, но не мисля, че това има каквото и да е значение. Значение има това да си живял главната част от времето тук, а даже и то не е достатъчно, ако през целия ти живот тук все те е завличало в посока на местата, които ти напомнят за селото, а и всяка събота и неделя си се отправял натам - кога за буркани, кога просто за да помогнеш на двора. Е терибли сори, ама високата култура и селскостопанската дейност не са съвместими. Не че и другото не може да донесе смислен и достоен живот, но сега говорим за друго.

Що се отнася до това "само селяни ли идват в София", отговорът е, че само те личат. Когато културен човек от подобен голям град (или от чужбина) дойде в София, той просто не се отличава от местните - първо защото е достатъчно културен, за да няма никаква разлика между него и нормалните местни, и второ защото културата му го кара да е по-малко показен. Ако е дошъл от чужбина, даже в началото това си личи, защото проявява учудваща наивност, когато се възмущава как едно или друго нещо не е наред и не се поддържа. Ама после свиква. Докато на селянина веднага му личи, защото той донася и селото със себе си - в поведение, в притежавани вещи, с които се пъчи, в битови навици - да не говорим.
цитирай
34. temerut - неразбран
18.11.2008 22:34
Няма значение, че не съм вкарал НИТО в цитата (а къде видя "всички" в цитата?!).
Това, заради което цитирах, беше самата идея, заложена в написаното - че произходът гарантира ниво.
...."културният човек" не се различава от "нормалните местни"?!

Моля те, не продължавай!
Вместо да разсееш създалото се впечатление, ти го затвърждаваш. Елитарната позиция създава отчуждение и неприязън.
цитирай
35. artanis - Първо се извинявам на lemonpie
19.11.2008 19:39
защото малко не е по темата.

Просто исках да питам Томас като толкова се гордее с произхода си, къде му е замъкът. Ако няма замък, то кръвта му не е по-синя от тази на temerut, примерно.

Малко бях забравил снобизма в класическия му вид :)

поздрави:
цитирай
36. thomas - @artanis
20.11.2008 00:41
Няма как да забравиш снобизма - та ти си принуден денонощно да живееш с него! Може само да си му свикнал и вече да не го усещаш :-)
цитирай
37. temerut - синя кръв
23.11.2008 18:22
"Ако няма замък, то кръвта му не е по-синя от тази на ...."
Кръвта е синя само в рекламите за дамски превръзки!
(изчервявам се от временно неудобство)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lemonpie
Категория: Други
Прочетен: 1577790
Постинги: 307
Коментари: 4097
Гласове: 30077